Dojenje novorojenčkov - Multi-Mam SI


Dojenje novorojenčkov

Kdaj je najboljši čas, da pričnete z dojenjem novorojenčka? Dejansko je takrat, ko zdravnik oziroma sestra položi novorojenčka na vaše prsi, najboljša priložnost, da se povežete in ponudite vašemu malčku kolostrum. To je prvo mleko, ki ga vaše telo proizvede po rojstvu otroka, in vsebuje protitelesa, ki bodo vašega dojenčka zaščitila pred infekcijo.

Ključno je, da vaš dojenček že od začetke pravilno sesa. Na ta način se boste izognili težavam pri hranjenju, kot tudi preprečili boleče in razpokane bradavice. Dojenje ne sme biti boleče, vendar če imate bolečine ali vam je neugodno, ne oklevajte in prosite za pomoč.

Kako doseči pravilno sesanje

Namestite vašega dojenčka blizu sebe tako, da se vajina trebuščka dotikata. Nagnite glavo rahlo vznak in potisnite brado k prsim, medtem ko mora biti nosek oddaljen od prsi, da dihanje ni onemogočeno. Ko bo vaš dojenček pravilno sesal, mora bradavica segati do konca njegove ustne votline, tako da mleko neposredno odteka po grlu.

V primeru, da ima vaš novorojenček težave pri sesanju, poskušajte zamenjati položaj, dokler ne najdete takšnega, ki bo ustrezal obema. Če imate pri dojenju kakršne koli težave, poiščite pomoč pri svetovalcu za dojenje ali pri medicinski sestri. To vam bo prihranilo veliko stresa in vprašanj, ali to počnete pravilno.

Kako pogosto se naj vaš dojenček hrani?

Dobro pravilo preko palca je, da dojenčka ne smemo dojiti preveč pogosto. Vendar lahko pojedo premalo, zato se izogibajte temu, da se preveč držite organiziranega sistema hranjenja in nahranite vašega novorojenčka takoj, ko opazite prve znake lakote. Ti lahko vključujejo:

  • Povečano aktivnost,
  • Iskanje bradavice,
  • Cmokanje ali lizanje ustnic.

Jokanje je pozen znak za lakoto, zato jih poskušajte prepoznati prej in nahranite vašega malčka, preden prične jokati. To pomeni, da boste verjetno dojili med 8 in 12- krat na dan. To je normalno pri zdravih in dobro rejenih dojenčkih. Vašemu malčku dovolite hranjenje, dokler aktivno sesa, po-tem pa mu lahko ponudite še drugo dojko. Če je vaš novorojenček zelo zaspan, ga boste morda morali nežno zbuditi in mu ponuditi prsi.

Kako vemo, da naš novorojenček dobi dovolj mleka

Po tem ko nazaj pridobi prvotno po porodu izgubljeno težo, bo vaš dojenček nadaljeval s pridobivanjem teže. Povprečno bi novorojenčki morali pridobiti okoli 200 g telesne teže na teden. To je enostavno preveriti, vendar obstajajo tudi drugi znaki zdravega dojenčka. V prvem tednu lahko vsak dan pričakujete povečano število umazanih pleničk (1 prvi dan, dve drugi dan itd.) Po 4. dnevu je normalno pričakovati, da dojenček gre na blato 4-krat na dan ali več. Normalno blato je redko, včasih lahko vsebuje majhne grudice. Ko govorimo o mokrih pleničkah, je dinamika podobna, kjer se število mokrih pleničk iz dneva v dan povečuje in doseže 6 ali več mokrih pleničk na dan po 4. dnevu.

Če opazite, :

  • Da vaš dojenček nima umazanih ali mokrih plenic,
  • Da je barva urina temna (po dnevu 3),
  • Da je barva blata temna (po dnevu 4),
  • Da vaš otrok ne je tako pogosto, kot je to priporočeno ali,
  • Če vas bolijo prsi in imate vročino ter simptome podobne prehladu,

Se morate posvetovati z zdravnikom, da vam da nadaljnje nasvete.