Hranjenje dojenčka - Multi-Mam SI


Hranjenje dojenčka

Ko boste prinesli vašo culico sreče domov iz bolnišnice, se boste morda znašli pred kopico vprašanj, dvomov in skrbi o tem, kako vašemu dojenčku zagotoviti ustrezno prehrano. Hranjenje dojenčka vam na dan vzame veliko časa, zato je pomembno, da se seznanite z navodili in z razpoložljivimi informacijami, da bodo prvi dnevi doma čim manj stresni.

S čim hraniti dojenčka?

Strokovnjaki po celem svetu priporočajo dojenje, saj je izredno koristno za mamico kot tudi za dojenčka. Ne samo, da bo vaš dojenček prejel vse potrebne hranljive snovi in bo dlje časa obvarovan pred infekcijami, ima dojenje tudi pozitivne učinke na mater in nudi veliko priložnost, da se ustvari vez z novorojenčkom. Ne glede na to ali dojite ali pa uporabljate nadomestno hrano, vaš dojenček ne potrebuje vode, sokov ali kakršnih koli drugih tekočin (še posebej ne kravjega mleka, ki ga ne smemo prestaviti pred napolnjenim prvim letom starosti vašega dojenčka). Vaše telo se bo prilagodilo potrebam vašega dojenčka in v vročih poletnih dneh bo vaše mleko postalo vodeno, da pogasi žejo.

Kako pogosto hraniti dojenčka?

Namesto da se držite organiziranega urnika dojenja, hranite vašega dojenčka kadarkoli opazite prve znake lakote, kot so povečana aktivnost ali iskanje dojke. Jok je pozen znak za lakoto, zato poskušajte bolj zgodaj zaznati druge znake lakote in dojenčku prej ponudite dojko ali pa ga nahranite z nadomestnim mlekom. Ameriška Akademija pediatrov priporoča, da moramo novorojenčke dojiti osem do dvanajstkrat v 24-urnem obdobju. To pomeni, da se dojenje razdeli na razmike do treh ur.

Ko dojenčki rastejo in njihovi trebuščki postanejo večji, se čas med dojenjem naravno podaljša in razvijejo se ustaljene navade hranjenja. Če pa se pojavijo motnje v ustaljenih navadah hranjenja, te po navadi ne trajajo dolgo.

Vir : http://www.llli.org/faq/frequency.html

Koliko hraniti dojenčka?

Zdrav novorojenček, ki dovolj pije, pridobiva do 170 g telesne teže na teden in ima 6 ali več mokrih pleničk na dan. Da bi lahko vašega dojenčka učinkovito dojili in da bi imeli dovolj mleka, je ključnega pomena, da vaš dojenček pravilno sesa. Posvetujte se s svetovalcem za dojenje, da preveri, ali vaš dojenček pravilno sesa. Ko vaš dojenček preneha sesati in se obrne stran od dojke ali stekleničke ali pa zapre usta, je to pogosto znak, da je imel dovolj. Počakajte minuto ali dve in poskusite znova. Če se vaš malček ne zanima za hranjenje, je po vsej verjetnosti sit ali pa morate poskusiti podreti kupček. Ko s hranjenjem zaključite, mora vaš dojenček dajati vtis sproščenosti in vaše prsi morajo biti lažje in mehkejše.

Ne pričakujte, da bo vaš dojenček dan za dnem pojedel enako količino materinega mleka ali nadomestne hrane. Vaš dojenček bo šel skozi obdobja rasti, ko bo jedel večkrat kot običajno in se bo hranil dalj časa kot po navadi.

Veliko mamic skrbi, ali njihov otrok dovolj je. Namesto da si povzročate nepotreben stres, svojega novorojenčka opazujte in zaupajte svojim instinktom. Zdrav dojenček, ki konstantno pridobiva na teži, ki redno hodi na blato in ima zadostno število mokrih pleničk, je dobro rejen dojenček. Vendar če imate kakršne koli pomisleke ali vprašanja, ne odlašajte in se posvetujte z zdravnikom.

Ali novorojenček potrebuje kakršne koli dodatke?

Če dojite, vaš dojenček v prvih treh mesecih potrebuje vitamin K. Po navadi črevesna flora ustvarja vitamin K. Vendar pa črevesna flora pri vašem dojenčku še ni popolnoma razvita, zato morate vašemu dojenčku dodajati vitamin K. Nadomestno mleko vsebuje vitamin K. Povežite se z vašo patronažno sestro, ginekologom ali z zdravnikom, ki vam bo odredil dodatke posebej za vašega dojenčka. Nekateri strokovnjaki priporočajo vitamin D, da bi povečali absorpcijo mineralov, ki so potrebni za pravilen razvoj kosti.

Uživajte v procesu dojenja

Hranjenje dojenčka vam na dan vzame veliko časa, še posebej v prvih mesecih. Izkoristite ta čas, da si ustvarite vez z dojenčkom, nudite mu pozornost in izkoristite čas, ki ga preživite skupaj. Preden se boste zavedali, bo vaš mali dojenček že odrasel in ti trenutki se vam bodo zdeli zelo dragoceni.