Iztiskanje materinega mleka - Multi-Mam SI


Iztiskanje materinega mleka

Obstaja veliko razlogov, zakaj morda razmišljate o iztiskanju materinaga mleka s pomočjo črpalke za prsi. Ti lahko vključujejo:

  • Da bi si ustvarili rezervo, da bo vaš dojenček imel mleko, ko boste šli v službo ali pa na pot.
  • Da bi pospešili proizvajanje mleka, če ima vaš dojenček zmanjšan apetit.
  • Če je vaš dojenček rojen prezgodaj ali pa ima težave s sesanjem.
  • Da bi preprečili ali zdravili otekanje dojk, mastitis ali zamašen mlečni kanal.
  • Če želite dojenčka odstaviti ali pa zmanjšati pritisk v vaših dojkah.

Iztiskanje vam nudi nekaj svobode, ker ne rabite biti prisotni pri vsakem hranjenju. To pomeni, da se lahko vrnete na delovno mesto ali pa si med dnevom vzamete nekaj časa zase. Vendar ne smete pozabiti, da dojenčku ne smete ponuditi stekleničke, dokler se dojenje ni vzpostavilo, ker v drugačnem primeru tvegate, da bo dojenček zamešal dudo in bradavico ter bo začel slednjo zavračati.

Kako pogosto in kdaj naj iztiskamo mleko

Če dojite in je vaš cilj, da bi si dodatno shranili nekaj mleka za primere, ko vas ne bo doma, je najboljši čas za iztiskanje zjutraj, ko je količina mleka največja. Počakajte uro po dojenju in si potem iztisnite mleko, tako bodo žleze imele dovolj časa, da izločijo mleko za naslednji obrok.

Če si mleko iztiskate, da bi preprečili otekle dojke, se poskušajte držati urnika dojenja vašega dojenčka. Če boste imeli dolge presledke med hranjenjem ali iztiskanjem, to lahko vodi do zastajanja mleka v dojkah in do vnetja.

Metode iztiskanja mleka

Ena možnost je črpalka za dojke in druga ročno iztiskanje mleka.

Črpalke za istiskanje mleka so lahko ročne ali električne, glavna razlika med njimi pa je v enostavnosti uporabe in v času, ki je potreben za izčrpanje. Popolnoma avtomatične črpalke vam bodo dovolile, da ste še dodatno aktivni in vzelo vam bo samo 10 do 15 minut časa, da si mleko iztisnete, medtem ko je pri drugih črpalkah potrebno porabiti več energije in časa (okoli 45 minut). Seveda pa je razlika tudi v ceni. Preden si izberete črpalko za prsi, predočite vaše prioritete. Če želite mleko iztiskati vsakodnevno, je morda dobra zamisel, da investirate v dobro avtomatično črpalko, ki vam bo prihranila čas in energijo.

Katerokoli črpalko izberete, poskrbite, da boste izbrali ustrezno velikost ščitov za dojke in jih ustrezno namestili tako, da vam ne bodo povzročali neudobja. Črpanje mleka je lahko na začetku rahlo neudobno, ker imate močan občutek vlečenja, vendar to ne sme biti boleče.

Morda se boste odločili za ročno iztiskanje. Ta metoda je dolgotrajna, zato za vsakodnevno rabo ni praktična, če pa to potrebujete samo občasno, je vredno poskusiti. Posvetujte se s svojim svetovalcem za dojenje, naj vam pokaže pravilen način ali pa sledite spodaj navedenim navodilom.

Namestite palec na vašo bradavico in prva dva prsta pod bradavico. Vaša roka mora izoblikovati črko c, vendar ne smete oprijeti dojke, jo stisniti ali pa vleči bradavice brez, da razširite prste. Pritisnite naravnost na prsno steno in istočasno zavrtite prste naprej. Ta kretnja bo masirala mlečne kanale in potisnila mleko proti bradavici. Krožite z roko okoli dojke, da bi izpraznili še druge rezervarje, ki so razpršeni po tkivu dojke. To ponavljajte, dokler dojka ne postane lahka.

Če niste prisotni pri dojenčku, medtem ko si mleko iztiskate, lahko morda pomaga, če dojenčka slišite preko telefona, gledate video posnetek ali pa slike. Če boste videli dojenčkov obraz ali pa slišali njegov glas, vam bo to morda pomagalo pri refleksu izpuščanja. Preizkusite različne načine in ne pozabite na sprostitev.

Shranjevanje materinega mleka

Primerni načini za shranjevanje iztisnjenega materinega mleka so plastične ali steklene stekleničke z varnimi zamaški, ki zagotovijo svežino ali pa plastične vrečke. Plastične vrečke lahko uporabimo tudi za zamrzovanje mleka, kadar je to potrebno. Takoj po izčrpanju mleko hranite v hladilniku, tako lahko mleko ostane pri 4 stopinjah tudi do 5 dni. Če se odločite, da boste iztisnjeno mleko zamrznili in ga nato odtalili, morate pri tem imeti v mislih, da zamrzovanje uniči protitelesa v materinem mleku, vendar hranljiva vrednost ostane enaka. Zamrznjeno mleko je uporabno tudi do 12 mesecev, kadar ga hranimo globoko zamrznjeno pri temperaturi -20 stopinj. Vendar pa ga je potrebno za najboljšo kvaliteto in svežino porabiti v 3 mesecih. Zapomnite si, preden mleko zamrznete, da si morate označiti datum iztiskanja.

Kako pogreti materino mleko

Če se odločite, da boste materino mleko zamrznili, boste ga morali odtaliti tako, da ga čez noč odtajate v hladilniku ali pa, da ga pustite pod tekočo hladno vodo. Ko se mleko odtali, ga morate hraniti v hladilniku in uporabiti v roku 24 ur. Ne glede na to, ali je bilo mleko v zamrzovalniku ali v hladilniku, ga morate pogreti, preden ga ponudite vašemu malčku. Postavite hladno mleko nekaj minut pod toplo tekočo vodo ali pa napolnite skledo z vodo in jo postavite na štedilnik ter posodo z mlekom pogrejte v njej. Mleka ne smete pogrevati neposredno na štedilniku in ne smete ga prevreti. Morate ga pogreti samo toliko, da bo dovolj toplo, da ga vaš dojenček lahko pije. Izogibajte se segrevanju mleka v mikrovalovni pečici, ker lahko to zmanjša hranljive značilnosti materinega mleka.