Kako opustiti dojenje - Multi-Mam SI


Kako opustiti dojenje

Ni dvoma o tem, da je dojenje izjemno koristno, tako za mater kot tudi za dojenčka. Zato strokovnjaki priporočajo dojenje vsaj do dopolnjenega prvega leta starosti vašega dojenčka. Kakor koli se odločite, bo prišel čas, ko boste morali vašega dojenčka odstaviti od prsi. To je lahko zelo čustveno obdobje. Pri tem lahko imate mešane občutke. Pričakuje se nekaj žalosti pomešane z občutkom sreče in vznemirjenost. Veliko mamic je zmedenih o tem, ali naj nenadno prenehajo z dojenjem ali naj to naredijo postopoma. Zato smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo morda v pomoč pri odstavljanju brez stresa, kolikor je to mogoče.

Kdaj prenehati dojiti?

Obstaja več metod, ki jih lahko uporabite, da določite pravi čas, da odstavite vašega dojenčka. Najbolj pogosto je, da postopoma preskočite obrok hranjenja. Pričnete z enim hranjenjem in ga glede na dojenčkovo starost zamenjate z gosto hrano. Kadar se mame vrnejo v službo, včasih ni enostavno nadaljevati dnevnega hranjenja, vendar lahko nadaljujete z jutranjim in nočnim dojenjem. Ko vaš dojenček enkrat je gosto hrano in ga dojite še samo dvakrat na dan, se lahko odločite, da enostavno prekinete z dojenjem. Lahko pa se odločite, da vam bo vaš dojenček pokazal, kdaj želi biti odstavljen. To se ponavadi zgodi med 2. in 4. letom, ko otrok počasi zgubi interes za dojenje.

Postopen pristop je po navadi lažji za dojenčka in pomaga preprečiti otekanje dojk in mastitis, ker bo proizvajanje mleka postopoma usahnilo.

Kako dolgo po navadi traja odstavljanje?

To je zelo individualno. Lahko traja od dva do šest mesecev, odvisno od tega, kako hitro se bo vaš dojenček privadil na spremembo.

Proces odstavljanja

Če svojega dojenčka odstavljate po 1. letu starosti, začnite tako, da mu ponudite majhno porcijo čvrste hrane takoj po dojenju. Ko vaš otrok dovolj poje, mu hrano ponudite pred dojenjem. Počasi povečujte količino hrane, ki jo otrok poje in skrajšajte čas, ki ga porabite za dojenje. Kadar opustite posamezno dojenje na dan in počakate, da se vaše dojke prilagodijo, boste s tem zmanjšali tveganje mastitisa.

Drug enako uspešen pristop je pričetek postopnega prelaganja ure hranjenja za 15 minut. Ko se vaš otrok navadi, da ga dojite samo še pred spanjem, mu lahko poskušate ponuditi kozarček vode ali mleka. Če se vam ta prehod zdi težaven, je morda dobra zamisel, da vaš partner da otroka spat.

Če morate prenehati z dojenjem pred 1. letom starosti, morate nadomestiti materino mleko z nadomestnim mlekom. Najboljši način, da vašemu dojenčku ta prehod olajšate, da dojenje in hranjenje po steklenički kombinirate, dokler popolnoma ne prenehate dojiti.

Lahko pa se pojavijo tudi zdravstveni razlogi za prenehanje dojenja. Stopite v stik z vašim zdravnikom in ga prosite za nasvet, kako odstaviti vašega dojenčka.

Dojenje je za vašega dojenčka več kot pa samo hranjenje. Nudi vam tudi neke vrste lagodje, varnost in bližino. Spomnite se drugih načinov, kako se povezati z dojenčkom in mu nuditi udobje. To je lahko nekaj čisto preprostega kot na primer skupno igranje, branje ali pa crkljanje.

Če v življenju vašega otroka pride do velikih sprememb kot na primer selitev, vaša vrnitev v službo, ali pa če je bili pred kratkim bolan, to morda ni najboljši trenutek za spremembe. Odstavljanje je proces, ki vzame dalj časa, zato ne hitite in bodite potrpežljivi.

Ko prenehate dojiti, se morajo ravni hormonov v vašem telsu postaviti nazaj v ravnovesje. To lahko vpliva na vaše razpoloženje in vam vzbudi občutek potrtosti. Vzamite si nekaj časa zase, sprostite se in si vzamite čas za prijeten popoldan s prijatelji. Ne skrbite, odstavljanje pomeni samo to, da bo vaš otrok od sedaj naprej jedel čvrsto hrano, medtem ko lahko vi še vedno uživate v čudovitem, čustvenem odnosu, ki ste ga dosedaj zgradili.