Kako povečati proizvajanje materinega mleka - Multi-Mam SI


Kako povečati proizvajanje materinega mleka

Če vas skrbi, ali proizvajate dovolj mleka za potrebe vašega dojenčka, vam lahko morda pomaga, da pri tem niste sami. Veliko mater po svetu deli enake skrbi. Če vaš dojenček konstantno pridobiva na teži, redno hodi na blato in ima zadostno število mokrih pleničk na dnevi bazi in če so vaše dojke po hranjenju lažje in mehkejše, vaš dojenček verjetno dobi toliko mleka, kot ga potrebuje. Vendar v primeru, če imate kakršna koli vprašanja ali skrbi, ne oklevajte in se obrnite na vašega zdravnika ali na svetovalca dojenja za nasvet. Spodaj je navedenih nekaj nasvetov, ki jim lahko sledite, da bi povečali proizvajanje mleka, če imate občutek, da ne proizvedete dovolj ali pa samo želite preprečiti težave.

Prva stvar, ki si jo morate zapomniti, kadar gre za proizvajanje materinega mleka, je to, da je povezano s povpraševanjem − več kot dojite , več bodo vaše prsi proizvajale mleka. Hranite vašega dojenčka, kadarkoli kaže prve znake lakote (povečan nemir, iskanje dojke), dolgo preden prične jokati. Ne trudite se, da bi prevzeli urnik dojenja, ampak se raje zanesite na dojenčkovo notranjo uro, ki vam bo natančno povedala, kako pogosto in kako dolgo morate dojiti. So tudi dnevi, ko se mora vaše telo prilagoditi na drugačne potrebe vašega dojenčka. Te dni bo vaš dojenček bolj nemiren, bolj razburjen in bo zahteval bolj pogosto hranjenje. Po 2−3 dneh se bodo stvari vrnile v normalno stanje, vaše telo se bo prilagodilo in vaš dojenček bo spet zadovoljen. Takšni dnevi se bodo redno pojavili v toku prvega leta in bodo večinoma povezani s pomembnim korakom v razvoju vašega dojenčka. Poskušajte dovolj počivati in dovolite dojenčku sesati tako pogosto, kot to potrebuje. Če vaš dojenček ne pridobiva na teži tako hitro, kot bi vi to želeli, ali pa če je dojenje za vas boleče, je krivec morda slabo sesanje. Prosite za pomoč svetovalca za dojenje, prijatelja ali družinskega člana, ki ima izkušnje z dojenjem. Pravilno sesanje bo vašemu dojenčku omogočilo učinkovito hranjenje in bo obvarovalo vaše bradavice pred poškodbami in bolečino.

Proizvajanje mleka lahko stimulirate z iztiskanjem mleka med posameznimi hranjenji. To je potrebno samo, če vaš dojenček ne pridobiva na teži ali pa nima mokrih pleničk.

Izogibajte se hranjenju dojenčka z nadomestno hrano, če je to le mogoče. To vpliva na povpraševanje in proizvajanje mleka. V primeru, da vaš dojenček uživa nadomestno mleko, bo posledično manj dojen, kar povzroči manjše proizvajanje materinega mleka. Izogibajte se tudi uporabi dud ali stekleničke, dokler se vam ritem dojenja ne ustali. Dude lahko povzročijo, da se dojenček zmede in ne bo želel več sesati na dojki.

Med dojenjem lahko nežna masaža dojk pomaga, ne pri količini mleka, ki ga boste proizvedli, pač pa odpira mlečne žleze in pospeši curek mleka.

Včasih je udobneje, da pred in po hranjenju dojenčka stehtate, vendar se morate zavedati, da vaš dojenček na začetku popije zelo majhno količino mleka.

Znanstveniki še niso podali svoje razsodbe o tem, ali lahko določena hrana dejansko pospeši laktacijo, zato vsako trditev sprejmite z rezervo. Določena hrana, za katero menijo, da pospešuje proizvajanje materinega mleka, so nekatera semena, (kot so grško seno, janež, kumina, sezam in koper), česen, špinača, čaj iz bazilike, leča, oreščki in posušeno sadje, ovseni kosmiči in ovsena kaša, bodeča neža, ingver ter korenje.

Če se odločite, da boste s katero od the sestavin ekperimentirali, morate pri tem imeti v mislih, da jih lahko uporabite samo v sklopu in kot dodatek k zdravemu, uravnoteženemu načinu prehrane. Preden pričnete z uporabo kakršnih koli dodatkov zdravilnih zelišč, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Drugi pogost pojav zmanjšanega proizvajanja mleka je stres. Imeti novorojenčka je lahko zelo stresno, zato dopustite sebi in svojemu dojenčku nekaj časa, da se povežeta in si odpočijeta. Če je možno, si omejite obveznosti na minimum, da lahko prvih nekaj dni po porodu preživite z vašim dojenčkom. Naj vam ne bo nerodno vprašati prijatelje ali člane družine za pomoč. Najdite najbolj mirno in tiho sobo v hiši za dojenje. To bo pomagalo vam in tudi vašemu malčku, da se sprostite in se osredotočite na dojenje. Še posebej v dneh, ko se mora vaše telo prilagoditi na nove dojenčkove potrebe. Ko se vam vaš dojenček zdi jokav, bo morda v pomoč, če se obrnete na druge mame, ki so imele dojenčka v podobnem obdobju kot vi. Potrditev in razumevanje vam pomaga, da skupaj druga drugo vodite skozi to obdobje.