Laktacija - Multi-Mam SI


Laktacija

Od spočetja do rojstva je vaše telo podvrženo pomembnim spremembam, da bi zagotovilo dober dom za fetus, ki raste v vas. Vendar se naloga hranjenja novega življenja ne konča s porodom. Spremembe v materinem telesu se nadaljujejo in omogočijo procesu laktacije, da se odvije in zagotovi prehrano in imunsko zaščito vašega novorojenčka.

Laktacija je proces proizvajanja mleka in obdobje, ko matere hranijo svojega dojenčka z materinim mlekom. Dojke so najpogosteje narejene iz mastnega tkiva, ki pa tudi vsebuje tako imenovane mlečne žleze. Te žleze so odgovorne za izločanje mleka. Mleko potuje po posebnih mlečnih kanalih, po katerih se skozi bradavico izloči v dojenčkova usta kot posledica gibov sesanja.

Proces laktacije

Med nosečnostjo vaše dojke rastejo, bradavice postanejo večje in temnejše in lahko opazite, da postanejo vene v vaših dojkah bolj vidne. Ko se vaš dojenček rodi, je hormon oksitocin odgovoren za stimulacijo popadkov v maternici in za pričetek laktacije. Prvo mleko, ki ga vaše telo ustvari, se imenuje kolostrum in je bogato s hranljivimi snovmi in protitelesi, ki bodo služili tako, da bodo ščitili vašega dojenčka pred mikrobi in infekcijami.

Po 2 do 5 dneh se prične izločati pravo mleko. Morda boste opazili, da so vaše dojke postale nekaj košaric večje, težje in tople na dotik. To imenujemo povečanje prsi in dokler vaš dojenček pravilno sesa, se bodo vaše prsi prilagodile količini mleka, ki se proizvaja in ne boste imeli težav. Vendar, če vaš dojenček ni pravilno dojen (najbolj pogosti vzrok je nepravilno sesanje), se povečanje lahko spremeni v mastitis, infekcijo, ki jo povzroča zadrževanje mleka v vaših prsih. Zato je pomembno, da hranite otroka tako pogosto, kot vaš dojenček to potrebuje, ali pa če za to ni možnosti, da iztisnete mleko in pomagate izprazniti dojke.

Laktacijo uravnava povpraševanje. Količina proizvedenega mleka je neposredno povezana s količino izločenega mleka med dojenjem. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da bi morali poskušati dojiti že v prvi uri po porodu in dojiti na zahtevo dojenčka ali pa kadarkoli opazite prve znake lakote pri vašem novorojenčku. V najboljšem primeru bi morali vašega otroka prvih 6 mesecev izključno dojiti in kasneje mu lahko pričnete ponujati čvrsto hrano. Glede na navodila Svetovne zdravstvene organizacije priporočajo kombinacijo dojenja in čvrste hrane do 2. leta starosti.

Prednosti dojenja

Materino mleko je sestavljeno predvsem iz vode, vendar vsebuje tudi ogljikove hidrate, maščobe, proteine, minerale in druge hranljive snovi. Vse te sestavine vašega dojenčka preskrbijo z vsem, kar potrebuje za rast in normalen razvoj. Protitelesa in vitamini v materinem mleku bodo tudi zaščitili vašega dojenčka pred infekcijami, dokler ne bo njegov imunski sistem dovolj močan, da prevzame to nalogo.

Druge prednosti vključujejo zmanjšano tveganje za pojav alergij, astme, diabetesa in visokega holesterola. Dojeni dojenčki so manjkrat hospitalizirani in manj krat obiščejo zdravnika kot pa njihovi vrstniki, ki so hranjeni po steklenički. Obstajajo raziskave, ki trdijo, da je dojenje povezano z višjim IQ-jem.

Dojejnje je koristno tudi za mamice. Zmanjšuje raven stresa, uravnava krvni pritisk, zmanjšuje tveganje poporodne depresije in vas lahko obvaruje pred cistami in rakom na dojkah.