Mastitis - Multi-Mam SI


Mastitis

Okoli 10 % mater ima težave z vnetjem dojk imenovanim mastitis. Obstajata dva tipa mastitisa, eden je povzročen z infekcijo, drugi pa ne. Dojenje je veščina, ki se je je potrebno naučiti in slaba tehnika dojenja lahko vodi do tega, da je mleko ujeto v dojki, kar je glavni vzrok za mastitis.

Drugi vzroki vključujejo:

  • Zamašen mlečni kanal. Če se dojka pri hranjenju ne izprazni popolnoma, se lahko eden izmed mlečnih kanalov zamaši, kar povzroči, da se mleko zadržuje v dojki, to pa lahko povzroči infekcijo dojke.
  • Bakterije vstopijo v vašo dojko. Bakterije iz površja vaše kože in iz dojenčkovih ust lahko vstopijo v mlečni kanal skozi razpoko v koži vaše bradavice ali pa skozi odprtino mlečnega kanala. Postano mleko, ki se zadržuje v dojki in ki se ne izprazni do zadostne mere, ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje bakterij. Antibakterijske lastnosti vašega mle

Mastitis se najpogosteje pojavi v prvih 6. mesecih dojenja in vam lahko povzroči občutek močne utrujenosti. V povezavi s stresom in utrujajočo nalogo skrbi za novorojenčka, se lahko počutite, kot da vas je povozil vlak. Kljub temu da je to lahko zelo neudobno, je mastitis v večini primerov lahko ozdravljiv.

Kako prepoznati mastitis

Simptomi se po navadi pokažejo v eni dojki, lahko imate bolečine ali pa opazite, da je ena dojka pordela, trda, otečena in topla na dotik. Če v svoji dojki začutite otrdino, je to verjetno posledica zamašenega mlečnega kanala. Lahko pa imate gripi podobne simptome, vročino, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost.

Če se bolečina prične stopnjevati, če so bezgavke v vašem vratu ali pod pazduho otečene ali pa če imate vročino, se posvetujte z vašim zdravnikom za ustrezno terapijo.

Kaj povzroča mastitis?

Mastitis je po navadi komplikacija pri otekanju dojk, pri nastajanju mleka v dojkah. To se pogosto pojavi v prvih tednih po porodu, dokler se dojenček pri dojenju še lovi ali pa če preskočite nekaj posameznih hranjenj, kot npr. če greste nazaj v službo ali pa ste na potovanju. Slabo sesanje je pogost krivec za otekanje dojk in posledično mastitis, zato zagotovite, da bodo vaše bradavice v pravilni poziciji v dojenčkovih ustih. Spodbujajte dojenčka, da vam bo med hranjenjem popolnoma izpraznil dojko, da bi tako preprečili zastajanje mleka. Pričnite naslednje hranjenje z dojko, s katero ste končali prejšnje hranjenje, da zagotovite, da se dojka popolnoma izprazni.

Namesto da se držite strogega urnika dojenja z dolgimi presledki med posameznimi hranjenji, med katerimi se lahko mleko nabira in povzroči vnetje v tkivu prsi, hranite svojega dojenčka, kadarkoli opazite prve znake lakote (povečana vznemirjenost, iskanje dojke). Dobra praksa dojenja lahko naredi čudeže, ker vas obvaruje pred mastitisom in drugimi neprijetnimi težavami, kot so boleče bradavice.

Razpokana koža na bradavicah predstavlja mikrobom odprt dostop, na ta način bakterije ali glivice vstopijo v dojkino tkivo in povzročijo infekcijo. Pravilno sesanje bo vašemu dojenčku omogočilo hranjenje, brez da vam to povzroča bolečine. Če pa imate težave z razpokami na bradavicah ali pa vas le-te bolijo, poskušajte z uporabo obkladkov za dojke pospešiti proces celjenja.

Kakršna koli vrsta konstantnega pritiska na vaše dojke lahko vodi v mastitis, kar pomeni, da modrček za dojenje, ki se vam ne prilega ali pa tesna oblačila, varnostni pas v avtomobilu ali pa če spite na trebuhu, je vse to lahko krivo, da se pojavi vnetje.

Če dojenčku ponudite dudo ali stekleničko, preden ste vzpostavili odnos dojenja, je to drugi možen vzrok za mastitis. Če vašemu dojenčku prezgodaj ponudite dudo, ga lahko to zmede in zamenja dudo za bradavico in prične zavračati prsi in s tem prekine ustaljeno rutino pri dojenju.

Kako odpraviti mastitis

Vaš zdravnik vam bo verjetno predpisal antibiotik, ki je po navadi zelo učinkovit pri odpravljanju infekcije. Vendar obstajajo drugi načini, da si olajšate težavo in pospešite okrevanje.

Ne prenehajte z dojenjem med obdobjem mastitisa, ker le-ta ne more škodovati vašemu dojenčku, lahko pa razbremeni pritisk v vneti dojki. Pred hranjenjem si za 10 do 15 minut nadenite toplo krpo za umivanje na prizadeto dojko. To vam bo pomagalo pri sprostitivi tkiva in sprostilo pretok mleka. Lahko si pomagate tudi z nežno masažo pred in po dojenju, kar vam bo pomagalo pri pretoku mleka.

Če potrebujete dodatna sredstva proti bolečinam, se obrnite na svojega zdravnika.