Nega bradavic - Multi-Mam SI


Nega bradavic

Na dojenje se je potrebno privaditi. Prvoten občutek bo morda čuden in rahlo neprijeten. Vendar se boste na to kmalu navadili, zato bolečina ne sme biti del enačbe, kadar se odločate za dojenje. Bolečina je po navadi znak, da nekaj ni v redu, najbolj pogosti krivec je nepravilen položaj pri dojenju. Da bi dojenje za vas ostalo prijetno opravilo in da vam ne bi povzročalo bolečin, smo za vas pripravili spisek splošnih navodil za nego dojk in bradavic.

Kako med dojenjem negovati dojke in bradavice

Splošna priporočila vzdrževanja higiene so preprosta, zadostuje, da si dojke enostavno splahnete z mlačno vodo med tem, ko se tuširate. Izogibajte se uporabi gelov za prhanje, penečih kopeli ali pa mil, ki vsebujejo detergente in jih ne nanašajte na vaše prsi in bradavice, kajti ta sredstva imajo učinek izsuševanja kože, saj iz njenega površja odstranijo naravna olja, kar lahko povzroči razpoke ter vnetja. Po tuširanju ali po hranjenju si bradavice posušite na zraku.

Dobra navada je, da si iztisnete nekaj kapljic mleka po dojenju in jih vtrete v bradavice. Lahko pa tudi uporabite balzam za bradavice, ki bo hranil vašo kožo in obvaroval vaše bradavice pred poškodbami. Ko izbirate balzam za bradavice, poskrbite, da ga ni potrebno pred hranjenjem izpirati, in da ga vaš dojenček lahko pogoltne. Spiranje dojk pred hranjenjem jih osuši in so tako bolj izpostavljene možnim poškodbam, zato vam balzam, ki ga nanesete na bradavice, nudi dodatno zaščito. Pri tem enostavne uporabe ne rabimo niti omenjati.

Izogibajte se nošenju modrčkov za dojenje iz sintetičnih materialov, ki preprečujejo koži dihanje, in tako ustvarjajo idealno okolje za razvoj mikrobov, kar lahko povzroči infekcijo. Redno menjujte vložke za dojke, da se tako izognete nošenju vlažni vložkov.

Kaj narediti, če so vaše bradavice boleče?

Kot prvo, če med dojenjem občutite bolečino, ne odlašajte, in prosite za pomoč svetovalca za dojenje ali pa svojega zdravnika. Pravilno sesanje vas bo že na začetku obvarovalo pred težavami, če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke, naj vas ne bo strah vprašati.

Če vas bradavice že bolijo, razmislite o uporabi obkladkov za dojke, ki bodo pospešili postopek celjenja. Če je bolečina močna, vam lahko hladni obkladki nudijo olajšanje, vendar poskrbite, da ne nanesete ledu neposredno na kožo. Če pa je bolečina zelo močna, si lahko izstisnete mleko, glede na vaš urnik hranjenja in tako preprečite pojav mastitisa. Mleko, ki ga iztisnete, je popolnoma ustrezno za vašega dojenčka. Morda se boste odločili, da ga boste ročno iztisnili ali pa uporabili črpalko za dojke. Pri tem vam svetujemo, da se pogovorite z vašim svetovalcem za dojenje, da ugotovita, kaj je za vas najbolj primerno.

Včasih vas dojke bolijo zaradi glivične infekcije. V tem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom, da vam predpiše ustrezno terapijo za vas in za vašega dojenčka, ker obstaja velika verjetnost, da ima tudi vaš dojenček sor v ustih.

Kadar vas bradavice bolijo, ponudite dojenčku najprej nebolečo dojko, ker je prvotno sesanje najmočnejše in vas zato lahko najbolj boli. Potem ko ste dojenčka nekaj časa hranili, se ne bo več tako trudil, da bi močno sesal. Eksperimentirajte tudi z različnimi položaji med hranjenjem. Ugotovite, kaj vašemu dojenčku najbolj ustreza, in mu priskrbite tiho okolje brez motečih dražljajev, kjer bo vaš dojenček lahko sproščen in se bo lahko popolnoma osredotočil na hranjenje.