Otečene dojke - Multi-Mam SI


Otečene dojke

Po rojstvu vašega otroka pričnejo dojke proizvajati kolostrum, tekočino polno hranljivih snovi in protiteles, ki varujejo vašega dojenčka pred infekcijami. Dva do pet dni kasneje pričnejo vaše dojke proizvajati mleko in možno je, da boste imeli občutek, da so težke, otečene in tople. Temu pravimo otečene dojke, kar je normalen pojav, ki lahko traja od nekaj dni pa do več tednov. Če povečane količine mleka v dojkah ne iztisnete z dojenjem ali pa s črpalko, lahko dojke postanejo boleče in težke, kar povzroči nelagodje pri materi in hkrati dojenčku otežuje dojenje.

Otekanje dojk se po navadi pojavi v prvih nekaj dneh po porodu, vendar se lahko pojavi tudi potem, ko ste že vzpostavili ustaljeno rutino dojenja in morate iz kakršnega koli razloga preskočiti hranjenje: če nenadoma nehate dojiti ali pa če vaš dojenček zaužije znatno manj mleka kot po navadi. Najbolj običajen krivec za to je slabo sesanje. V takšnem primeru se vaš dojenček ni sposoben ustrezno hraniti in se zato vaše dojke preveč napolnijo z mlekom.

Če imate trde bradavice, to vašemu dojenčku otežuje sesanje, kar lahko nadalje vodi do razpok in bolečih bradavic. Nekatere mame se odločijo, da bodo eno ali dva hranjenja izpustile, da bi dale svojim bradavicam možnost, da si opomorejo, vendar to vodi v še slabši primer otekanja dojk. Daljša doba otekanja dojk lahko vodi do zmanjšanega proizvajanja mleka ali pa se lahko razvije v infekcijo imenovano mastitis.

Kako prepoznati otečene dojke

Tipični simptomi vključujejo:

  • Trde, otekle in boleče dojke, ki so pogosto rdeče, tople na otip in so lahko na občutek grudaste.
  • Trde, sploščene bradavice.
  • Oteklino in občutljivost na področju pazduhe.
  • Rahla vročina in simptomi podobni prehladu (v tem primeru obiščite zdravnika).

Preprečevanje

V najboljšem primeru boste vašega dojenčka lahko dojili v prvih urah po porodu. Hranite ga na 1 do 3 ure ali pa vsakič, ko opazite prve znake lakote. Vaš novorojenček lahko postane nemiren in išče dojko. Posvetujte se s svetovalcem za dojenje, da bi zagotovili, da bo vaš dojenček še naprej pravilno sesal. To lahko povzroči veliko spremembo in vas obvaruje pred težavami, kot so otečene dojke ali boleče bradavice. Če morate kakšno hranjenje izpustiti, si iztiskajte mleko (lahko ga hranite v zamrzovalniku ter ga uporabite, ko ste v službi ali na poti). Med dojenjem poskušajte popolnoma izprazniti dojko, preden ponudite še drugo. Pričnite ponovno hranjenje z dojko s katero ste pred tem zaključili dojenje. Ko nastopi čas odstavljanja, ga izvajajte postopoma. Nenadno prenehanje dojenja, lahko pusti vaše dojke polne mleka, kar lahko vodi do otekanja dojk in v mastitis.

Zdravljenje

Če so vaše dojke otečene, poskušajte dojiti tako pogosto, kot je le mogoče. Dojke lahko zmehča topel obkladek, ki si ga nanesete pred dojenjem in s tem omogočite, da se iztisne več mleka. Pri bolečinah in oteklini vam lahko pomaga paracetamol. Če so prsi po dojenju še vedno boleče in otečene, si poskušajte nanesti hladen obkladek. Lahko uporabite mokro brisačo ali pa obkladek za dojke, ki vsebuje blažeče sestavine, ki bodo istočasno hranile občutljivo kožo okoli bradavic in preprečile razpoke. Tudi nežna masaža dojk pred in med dojenjem lahko pomaga, da mleko lažje teče. Vaš dojenček lahko ima težave s sesanjem zaradi trdih bradavic, zato si prej iztisnite nekaj mleka, da mu olajšate hranjenje.

V primeru, da ne dojite, si poskušajte z rokami iztisniti nekaj mleka ali pa uporabite črpalko za iztiskanje mleka. V olajšanje vam je lahko tudi uporaba ustreznega modrčka za dojenje, ki se vam dobro prilega in nudi dojkam zadostno oporo. V primeru, da nobena od teh metod ni uspešna in so vaše dojke še vedno otečene, se posvetujte z vašim zdravnikom, da vam poda nadaljnje nasvete.