Težave pri sesanju - Multi-Mam SI


Težave pri sesanju

Za uspešno in ne boleče dojene je potrebno pravilno sesanje. Izraz sesanje pomeni, da vaš dojenček vzame v usta celotno areolo. Pravilno sesanje pomeni, da je vaš dojenček sposoben dobiti zadostno količino mleka in da so vaše dojke zaščitene pred bolečino ter razpokami. Slabo sesanje lahko vodi do zmanjšanega proizvajanja materinega mleka in vaš dojenček lahko preneha pridobivati na teži tako hitro, kot bi vi to želeli. Težave pri sesanju se pojavljajo pogosto in so zelo običajne. Izjemno pomembno je, da takoj, ko je to mogoče, pričnemo pravilno dojiti (najbolje že prvo uro po porodu) in da vse težave, ki se porajajo na poti, premagamo sproti.

Kako prepoznati pravilno sesanje

Kadar dojenček pravilno sesa, sta celotna bradavica kot tudi areola v njegovih ustih in se bradavica nahaja v zadnjem delu dojenčkovih ust. Dojenčkov jezik pokriva spodnje zobe, kar varuje bradavico pred morebitnimi poškodbami. Torej, čeprav je lahko dojenje na začetku malce neprijetno, ne sme biti boleče, ko dosežemo pravilno sesanje.

Drugi znaki dobrega sesanja vključujejo rahel občutek, kot da vas neke v prsih vleče, medtem ko vaš dojenček pije mleko. Dodatno pa, če nimate bolečin in če vaš dojenček redno pridobiva na teži, obstaja velika možnost, da imate dojenje pod kontrolo.

Slabo sesanje morate prekiniti. Nežno potisnite prst v kotu med dojenčkove ustnice in ustvarite nekaj prostora, da lahko izvlečete bradavico. Potem ko ste sesanje prekinili, poskusite znova.

Kako lahko dojenčku pomagate pravilno sesati

Dojenje vzame kar nekaj časa, zato poskrbite, da se najprej udobno namestite. Lahko sedite sklonjeni ali pa se uležete, kar vam pač bolje ustreza. Pripravite si nekaj vzglavnikov, da si jih lahko naslonite za hrbet, za glavo ali pa pod kolena. Če je le mogoče, hranite dojenčka v zatemnjeni mirni sobi z malo možnosti, da bi vas kaj zmotilo. To vam bo pomagalo, da se sprostite in se popolnoma posvetite dojenju. Vendar vaš dojenček ne sme biti tako sproščen, da vam bo zaspal. Nežno ga zbudite tako, da se dotaknete njegovih nog ali pa mu premaknete nožice.

Obstaja več prijemov za doseganje pravilnega sesanja. Zibajte dojenčka v svojem naročju, medtem ko leži pred vami ali ga držite pod roko kot nogometno žogo ali pa si ga položite poleg sebe na posteljo. Ne glede na to, kateri koli položaj vam najbolje ustreza, za vse so navodila enaka. Dojenčkova glavica in telo morata biti obrnjena proti vaši dojki in rahlo prižeta k vašemu telesu. Dojenčkova glavica mora biti poravnana z bradavico tako, da se dojenček ne rabi naprezati, da bi jo dosegel.

Nato vzemite bradavico v roko in jo rahlo stisnite tako, da priteče nekaj kapljic mleka. Materino mleko je zelo dober način, da si zaščitite bradavico pred poškodbami in razpokami, bo pa tudi služilo kot znak, da bo vaš dojenček odprl usta in sprejel bradavico. Z roko pomagajte namestiti bradavico na konec dojenčkovih ust, preden dojenček zapre usta okrog vaše bradavice, jih potisnite malo bliže k sebi. Otrokova bradica se mora dotikati dojke, nos pa mora biti rahlo odmaknjen tako, da dihanje ni oteženo.

Če imate pri dojenju težave, ne odlašajte z iskanjem pomoči. Posvetujte se z vašim zdravnikom ali pa s svetovalcem za dojenje, prijateljem ali družinskim članom, ki že ima izkušnje pri dojenju.