Zamašen mlečni kanal - Multi-Mam SI


Zamašen mlečni kanal

Mlečni kanali so majhne cevke, ki prenašajo mleko od žlez, ki ga izločajo, do bradavic. Ko dojenček prične sesati bradavico, se mišične celice, ki obkrožajo te cevke, skrčijo in potisnejo mleko skozi kanale. Torej, če je količina proizvedenega mleka večja od količine izsesanega mleka, se materino mleko prične zadrževati v dojki, kar povzroči otekanje, ki onemogoča preostalemu mleku, da bi teklo skozi kanale. Zato to stanje imenujemo zamašen ali blokiran kanal. To stanje se lahko razvije v vnetje ali mastitis v primeru, da bakterije vstopijo v kanal in povzročijo infekcijo, zato se mora zamašene mlečne kanale zdraviti takoj, da bi s tem preprečili dodatne komplikacije.

Kako prepoznati zamašen mlečni kanal

Običajni simptomi vključujejo:

 • Zatrdlina v eni izmed dojk,
 • Dojka je občutljiva, topla na dotik, rdeča, otečena in boleča,
 • Otrdina in oteklina se lahko po hranjenju zmanjšata,
 • Zdi se, da je proizvajanje mleka zmanjšano,
 • Opažanja, da se je mleko zgostilo ali pa je bolj mastno.

Če se počutite, kot da imate rahlo vročino ali pa ste izčrpani, je lahko vzrok to, da se je zamašitev razvila v mastitis, zato morate poiskati zdravniški nasvet.

Pogosti vzroki za zamašen kanal

Na splošno se zamašeni kanali pojavijo, kadar dojke niso v celoti izpraznjene na dnevni ravni. To se lahko zgodi, če:

 • Ima vaš dojenček težave z dojenjem zaradi slabega sesanja, prepreke z jezikom ali pa zaradi kakšne druge težave pri dojenju;
 • Podaljšujete odmore med posameznim hranjenjem zaradi bolečih bradavic;
 • Je vaš dojenček bolan;
 • Ste se odločili, da boste svojega dojenčka odstavili “nenadoma”;
 • Če dnevno pritiskate na vaše dojke kot posledica slabo prilegajočega modrčka, tesnih oblačil ali pa če spite na trebuhu;
 • Ste pod velikim stresom ali pa je vaš imunski sistem slab;
 • Ste preskočili nekaj posameznih hranjenj ali pa so razmiki med hranjenjem predolgi.

Domača zdravila za zamašen kanal

Prvo pravilo za uspešno zdravljenje je, da ne prenehate z dojenjem. Vaše mleko je za vašega dojenčka popolnoma varno in pospešili boste proces zdravljenja tako, da boste dojili kolikor pogosto je to mogoče. Če iz kakršnega koli razloga ne morete dojiti, si mleko iztiskajte s pomočjo črpalke za dojke ali pa z metodami ročnega iztiskanja.

Splošna priporočila za hitrejše okrevanje vključujejo veliko počivanja, pitje velike količine vode in uživanje zdrave te uravnotežene hrane. Poleg tega lahko pospešujemo pretok mleka z uporabo toplih obkladkov pred dojenjem in tako izločimo več mleka med hranjenjem. Lahko si dojke tudi nežno masirate pred dojenjem in med tem, ko se dojenček hrani.

Hranite vašega dojenčka kadarkoli opazite, da je lačen, če se držite urnika dojenja, to pušča med posameznim hranjenjem dolge presledke, kar povzroča, da se mleko zadržuje v dojkah. Ko vaš dojenček izprazni eno dojko, mu ponudite še drugo. Začnite drugo hranjenje z enako dojko, s katero ste prejšnje hranjenje zaključili. Če boste dojke na dnevni ravni izpraznili, bo to pomagalo pri pretoku mleka, in preprečilo nadaljnje težave z zastojem.

Če imate veliko bolečin, vam lahko uporaba paracetamola olajša težave. Pomaga vam lahko tudi uporaba hladnih obkladkov, ki jih nanesite med posameznimi hranjenji, da bi tako zmanjšali bolečino in vnetje.

Če po 24 urah počitka simptomi ne izginejo, kljub temu da pogosto dojite, da nanašate tople obkladke in si dojke masirate, ne odlašajte ter poiščite nasvet zdravnika.