Ali lahko izraščanje zobkov povzroči vročino? - Multi-Mam SI


Ali lahko izraščanje zobkov povzroči vročino?

Izraščanje zobkov se po navadi prične pri približno šestih mesecih. Čeprav je vrstni red pojavljanja zobkov po navadi enak, se časovna tabela močno razlikuje. Zato vas naj ne preseneti, če se pri vašem tri mesece starem dojenčku pokažejo znaki izraščanja zobkov. Večina dojenčkov ima vse mlečne zobke pri treh letih. Pri šestih letih se počasi pričnejo mlečni zobje zamenjevati s stalnimi zobmi. Ta proces traja kar precej časa, dokler se ne pojavijo modrostni zobje med 17. in 21. letom.

Proces izraščanja zob je lahko zelo neudoben kakor za dojenčka kot tudi za starše. Po navadi se prične približno 4 dni, preden se zobek prebije skozi dlesni in traja še naslednje tri dni. Med tem obdobjem lahko vaš dojenček kaže vrsto simptomov, kot so slinjenje, zbeganost, grizenje, drgnjenje dlesni, sesanje, zmanjšan apetit za gosto hrano itd.

Visoka vročina ni znak izraščanja zobkov

Med starši kroži tudi star mit, da je s procesom izraščanja zobkov lahko povezan tudi pojav vročine.

Med procesom izraščanja zobkov se lahko pojavi povišana temperatura. To se lahko zgodi dan prej in na dan, ko zobek predre dlesni. Vendar temperature višje od 102 °F ali 38.9 °C ne smete jemati kot posledico procesa izraščanja zobkov, temveč kot zaskrbljujoč simptom, ki ga mora preveriti pediater vašega dojenčka.

Nekateri starši pripisujejo simptome, kot je rahel izcedek iz nosu ali kašelj kot stranske učinke pri izraščanju zobkov, čeprav ti znaki verjetno kažejo na navaden prehlad.

Četudi se starši in strokovnjaki včasih ne strinjajo, kaj so običajni stranski učinki pri izraščanju zobkov, se vsi strinjajo pri eni stvari. Resnih simptomov ne smemo ignorirati in jih pripisati izraščanju zobkov. Zato v primeru, da vaš dojenček kaže kakšnega od spodaj navedenih simptomov med izraščanjem zobkov:

  • Temperatura višje od 102 °F ali 38.9 °C
  • Kašelj,
  • Izcedek iz nosu,
  • Zmanjšano uriniranje,
  • Bruhanje,
  • Močna driska,

Stopite v stik z vašim zdravnikom. Ti simptomi so lahko znak infekcije in zahtevajo zdravniški pregled, da bi zagotovili ustrezno zdravljenje.