Izraščanje zobkov in plenični izpuščaj, ali obstaja povezava? - Multi-Mam SI


Izraščanje zobkov in plenični izpuščaj, ali obstaja povezava?

Ko pričnejo zobki izraščati ,veliko dojenčkov prične kazati vrsto simptomov, kot so slinjenje, grizljanje, drgnjenje obraza, sitnobo, otečene dlesni itd. Vendar obstaja le en simptom, ki ni samo glavna tema pogovorov med starši, temveč tudi deli strokovnjake po svetu. To je povezava med izraščanjem zobkov in pojavom pleničnega izpuščaja, ki pa ni popolnoma jasna. Tudi zdravniki imajo o tem deljena mnenja.

Kaj je plenični izpuščaj?

Plenični izpuščaj je zelo enostavno prepoznati. Na koži, kjer pride do stika kože z mokro plenico, se pojavijo rdeče in sijoče pikice. Glavni krivec je vlažna koža, ker je bolj dovzetna za poškodbe, ki jih povzroča drgnjenje. Poškodovana koža predstavlja odprt dostop ekcemom in drugim agresivnim sestavinam, ki se po navadi nahajajo v urinu ter v iztrebkih.

Ali izraščanje zobkov povzroča plenični izpuščaj?

Kot smo že prej omenili, na to vprašanje ne moremo odgovoriti z DA ali z NE. Nekateri zdravniki menijo, da je proces zelo jasen in se pojavi v naslednjem vrstnem redu: Izraščanje zobkov ‒ driska ‒ plenični izpuščaj.

Proces izraščanja zobkov povzroča prekomerno količino izločene sline, ki jo vaš malček pogoltne. Ta velika količina sline lahko v trebuščku vašega dojenčka razdraži prebavo in povzroči blago drisko, ki pa ima kasneje za posledico razdraženost kože ter plenični izpuščaj. Četudi vas izkušnje vodijo, da tej teoriji pritrdite, morate pri tem imeti v mislih eno pomembno zadevo. Močna driska, še posebej če jo spremlja zaspanost, bruhanje in vročina višja od 102 °F ali 38.9 °C, je razlog, da se nujno oglasite pri vašem zdravniku, kajti to niso stranski učinki izraščanja zobkov, ampak prej simptomi, da vašega malčka muči nekaj drugega.

Med obdobjem, ko se pojavijo prvi zobki, veliko mamic zmanjša količino dojenih obrokov ali pa popolnoma prenehajo z dojenjem. Zato se odpornost, ki jo nudi materino mleko, zmanjša. Vaš dojenček je zdaj bolj dovzeten za različne infekcije. To lahko vodi do napačnega razumevanja simptomov. Zato lahko mamice povežejo drisko z izraščanjem zobkov, vendar je le-ta znak, da je dojenčkov imunski sistem prevzel kontrolo. V primeru, da ima vaš dojenček drisko, najprej preverite, če je prišlo do spremembe v vzorcu hranjenja. Če je temu tako, je driska verjetno povezana z infekcijo. Če ne preverite, ali obstajajo tudi drugi znaki izraščanja zobkov. Ne pozabite, da lahko driska pri dojenčkih mnogo hitreje kot pri starejših otrocih in odraslih vodi v dehidracijo ter v povezavi z izraščanjem zobkov ne sme trajati več kot tri dni.

Driska je za kožo zelo stresen pojav. Vlaga in kislina lahko poškodujeta kožo, kar ima za posledico plenični izpuščaj.

Čeprav je veliko staršev pri svojih otrocih opazilo enak potek dogodkov (izraščanje zobkov, driska, plenični izpuščaj), se nekateri strokovnjaki ne strinjajo. Trdijo, da driske in pleničnega izpuščaja ne povzroča izraščanje zobkov, temveč drugi faktorji, kot so na primer sprememba v prehranjevanju (uživanje goste hrane in pitje velike količine sadnih sokov), uporaba antibiotikov, glivična ali bakterijska infekcija, razdraženost, ki jo povzroča uporaba novega proizvoda ali pa predolga izpostavljenost urinu ter fekalijam. Možna razlaga leži v dojenčkovi potrebi, da prežvekuje: kadar žveči gospodinjske pripomočke in nerazkužene predmete, lahko s tem zaužije bacile, ki lahko vodijo v blago drisko.