Problemi pri izraščanju zobkov - Multi-Mam SI


Problemi pri izraščanju zobkov

Ko pričnejo zobje izraščati in prodirajo skozi dlesen, lahko to povzroči veliko težav, tako za otroka kot tudi za starše. Izraščanje zobkov se po navadi prične okoli šestega meseca, vendar za ta proces ni nenavadno, da se prične pri starosti 3 mesecev pa vse do 12. mesecev. Do 3. leta starosti bo vaš dojenček dobil 20 mlečnih zobkov, ki jih bodo zamenjali stalni zobje med 6. in 21. letom.

Proces izraščanja zobkov je odvisen od posameznika in težave ter njihova intenziteta se od otroka do otroka znatno razlikujejo. Nekateri dojenčki in malčki kažejo eno do dva znaka, medtem ko drugi izkusijo celo vrsto motečih simptomov. Vendar ima večina otrok med izraščanjem zobkov vsaj eno od spodaj navedenih težav. Mi vam ponujamo rešitve.

Slinjenje

Izraščanje zobkov pogosto povzroča prekomerno izločanje sline, kar vodi v razdraženost kože in ličnic. Obrišite slino z obraza tako, da s čisto mehko krpo tapkate po njem in nato nanesite zaščitno kremo, (če dojite, lahko uporabite celo kremo za bradavice).

Konstantno grizljanje vsega, kar jim pride pod roke

Otroci to počnejo, da bi tako zmanjšali pritisk, ki ga povzročajo zobki, ki izraščajo skozi dlesni. Opazili boste, da vaš malček grizlja odejico, oblačila, igrače, gospodinjske predmete, svoje rokice, vaše roke ali pa karkoli je na voljo.

Vašemu otroku lahko ponudite igrače, ki so razkužene in se lahko zamrznejo ali pa varen predmet, ki ga lahko grizlja in ki mu bo nudil hladilen občutek. Otrokove dlesni lahko tudi masirate z vašim prstom ali pa jih podrgnete z ohlajeno mokro krpo. Pri tem pa morate imeti v mislih, da nekateri starodobni triki, za katere ste morda slišali, navsezadnje morda le niso tako dobra zamisel. Ohlajen korenček je lahko za vašega dojenčka nevaren za zadušitev, medtem ko bodo keksi za izraščanje zobkov, ki vsebujejo sladkor, ogrozili zobke vašega otroka z nastankom kariesa takoj, ko se pojavijo.

Drug način za lajšanje bolečih dlesni je uporaba gelov za izraščanje zobkov, ki lahko nudijo blažilen učinek. Če te gele hranite v hladilniku, bodo nudili tudi hladilen učinek. Drugi trik je, da nanesete hladilni gel na igračko za grizljanje na mesta, kjer pride v stik z dlesnimi.

Vlečenje za ušesa in drgnjenje ličnic

To je znak bolečine, ki jo vaš otrok čuti v dlesnih. Spet bo igračka za grizljanje, ohlajena krpa, ali pa gel za izraščanje zobkov pomagal ublažiti nekaj pritiska in zmanjšal količino bolečine, ki jo vaš otrok doživlja. Če to ne pomaga, bo otroški paracetamol nudil želeno olajšanje, še posebej v nočnih urah, ko vsi simptomi povzročajo še večje nelagodje.

Vlečenje za ušesa je lahko tudi znak vnetja ušesa, zato poskrbite, da ta vzrok na začetku izločite.

Pordela lica

Lahko boste opazili, da je obrazek vašega otroka pordel. Eno rdeče lice je pogosto znak izraščanja zobkov, če se pojavi na strani lica, kjer mora prodreti zob. Vendar če sta rdeči obe ličnici, je to lahko znak vročine, ki pa ni nujno povezana z izraščanjem zobkov in je lahko simptom za infekcijo. Preverite tempreaturo svojega dojenčka in če je višja od 102 °F ali 38.9 °C obiščite zdravnika.

Izguba apetita

Vašemu otroku bo zelo neprijetno žvečiti trdo hrano. Hladna, mehka hrana mu bo nudila nekaj olajšanja. Otroku lahko ponudite stvari, kot so jabolčna čežana, smutiji, pretlačeno sadje, zamrznjene banane ali sadni jogurt.

Razdraženo vedenje

Čeprav nekateri otroci gredo skozi obdobje izraščanja zobkov brez veliko vznemirjanja, je za druge izraščanje zobkov lahko zelo stresno zaradi nelagodja, ki ga čutijo v ustih. To se lahko kaže v razdraženem vedenju, pogostem joku brez podanega razloga, težavah s spanjem in nemirnosti. Poleg običajnih zdravil, ki lahko pomagajo pri bolečini, ki jo povzroča izraščanje zobkov, je izražanje ljubezni mamice in očka najbolj pomemben faktor pri tolažbi nemirnega doječka. Med tem obdobjem svojega otroka še toliko bolj objemajte in poljubljajte in morda bo vaš dojenček našel nekaj utehe in počitka v vašem naročju.

Krvaveče dlesni

Čeprav krvaveče dlesni izgledajo zastrašujoče, to ni razlog za skrb. Včasih, ko zob prodre dlesen, lahko to povzroči majhen žepek napolnjen s krvjo ali hematom, majhno področje napolnjeno z manjšo količino krvi, ki je ujeto pod dlesnijo. Ne bodite presenečeni v primeru, ko ta žepek poči in opazite manjšo količino krvi v ustih vašega otroka. Lahko zaprosite vašega zdravnika, da to zaustavi, če vam to povzroča skrbi, vendar po navadi te tvorbe izginejo, ko zobek predre dlesen.