Znaki izraščanja zobkov - Multi-Mam SI


Znaki izraščanja zobkov

Izraščanje zobkov je lahko zelo stresno obdobje, tako za starše kot tudi za otroke. Znaki izraščanja zobkov se po navadi pojavijo prvič pri približno šestih mesecih, vendar se lahko pojavijo tudi prej. Proces izraščanja zobkov se po navadi zaključi pri starosti treh let, ko so se razvili že vsi mlečni zobje. Vendar se pri šestih letih celoten proces ponovi, tokrat s stalnimi zobmi, ki nadomestijo mlečne zobke.

Proces izraščanja zobkov po navadi spremlja cela vrsta simptomov, ki se pojavijo približno štiri dni, preden se zobek pojavi in trajajo še naslednje tri dni. Zobki po navadi izraščajo v parih in pri večini otrok so prvi zobki, ki izrastejo, spodnji sekalci ali pa dva spodnja sprednja zobka. Razdobje časa med izraščanjem zobkov se od otroka do otroka zelo razlikuje. Vendar obstaja splošen urnik izraščanja zobkov, ki vam lahko pomaga razumeti, kaj lahko pričakujete, ko pričnejo izraščati zobki.

Simptomi pri izraščanju zobkov

Simptomi pri izraščanju zobkov se lahko pri otrocih zelo razlikujejo, ker je to za nekatere lahko samo blag in neprijeten proces, ki traja nekaj dni, medtem ko je to za druge zelo neprijetno in traja dalj časa.

Pogosti simptomi in znaki vključujejo:

 • Otečene, rdeče dlesni,
 • Slinjenje (večja količina kot običajno),
 • Drgnjenje dlesni,
 • Grizenje, žvekanje ali sesanje vsega, kar lahko dosežejo ‒ igrače, prste, gospodinjske pripomočke itd.
 • Pordel obraz in lica, včasih celo tudi topla lica,
 • Drgnjenje ušes na strani, kjer pričakujemo izraščanje zoba,
 • Zmanjšan apetit, še posebej za gosto hrano, ker žvekanje ni prijetno,
 • Problemi s spanjem in večkratno zbujanje med nočjo. Nekateri starši trdijo, da se simptomi med nočjo poslabšajo. Vzrok je verjetno v tem, da je otrok zaspan in utrujen in zato bolj nervozen in vsaka stvar eskalira bolj kot podnevi.
 • Razdraženost,
 • Pogostejše jokanje kot običajno,
 • Kašelj ali refleks pri zamašitvi ust, povečano slinjenje lahko povzroči pri vašem otroku, da se drgne ali kašlja. V primeru, da vaš otrok nima drugih težav, kot so prehlad ali alergije, mu to ne bi smelo povzročati težav pri dihanju.

Kaj lahko naredite, da bi pomagali dojenčku

Vemo, da je težko poslušati vašega otroka, kadar neutolažljivo joče, medtem ko imate občutek, da ne morete ničesar storiti, da bi mu pomagali. Malo tolažbe veliko zaleže, zato vašega otroka čim večkrat objemite.

Obstaja nekaj dodatnih stvari, o katerih lahko razmislite, da bi olajšali proces izraščanja zobkov. Spoznajte več o sredstvih, ki lahko zmanjšajo simptome, kot so hladilni geli za boleče dlesni. Priskrbite otroku zadosti varnih igrač, ki jih lahko grizlja, in s tem masira svoje dlesni.

Prekomerno hlajenje lahko povzroči bolečino in razdraženost na otrokovi bradi, zato poskrbite, da mu brišete brado s čisto krpo tako pogosto, kot je to le mogoče. Lahko pa tudi zaščitite nežno kožo z mastno kremo (lahko je tudi krema za bradavice).

Še eno pomembno obvestilo

Nekateri strokovnjaki povezujejo drisko in vročino s simptomi izraščanja zobkov. Vendar morate imeti v mislih, da vročine, ki presega 102 °F ali 38.9 °C ne smemo obravnavati kot znak izraščanja zobkov, temveč kot vzrok zaradi katerega moramo poiskati zdravniško pomoč. Blaga driska je lahko posledica dodatnega slinjenja, ki ga otrok proizvaja med procesom izraščanja zobkov, vendar močne driske ne smemo zanemariti. Če opazite enega izmed teh dveh simptomov, se povežite z vašim zdravnikom, da ugotovite pravi vzrok teh težav.