Multi-Mam za strokovnjake - Multi-Mam SI

Do leta 1930 je večina mamic svoje otroke dojila.Takrat so razvili nadomestno mleko modificirano iz kravjega mleka, kar je postalo simbol  napredne družbe. To je vodilo v dramatičen upad dojenja.

Danes pa dojenje ponovno močno promovirajo, saj so od leta 1960 raziskave dokazale prednosti dojenja ter superiornost materinega mleka. Dojeni otroci so manj podvrženi boleznim kot so prehlad, driska, ali pa vnetja ušes. Za dojene otroke je manj verjetno, da se jim bo pojavila alergija. Še več dojenje je  pomembno za psihično blagostanje tako matere kot dojenčka.

Kakorkoli je dojenje pogosto neprijeten izziv za mamice zaradi vdrtih ali bolečih bradavic, vnetja dojk (mastitisa), sora v dojenčkovih ustih ter na bradavici, nenehno iztekanje mleka kot tudi nezadostno proizvajanje mleka, kar lahko vodi v občutek krivde ter nezadostnost.

Normalno novorojenčkovo sesanje povzroča vidne spremembe na koži bradavice, še posebej otekanje in pojava krastic.  Pogosto opazimo tudi mehurčke, vneta področja ter luščenje kože (Ziemer 1993). Statistike kažejo, da bo med 80-95% žensk, ki dojij, imelo vsaj neke vrste težav in od tega poroča 26% žensk o ekstremnih bolečinah v bradavicah. (Newton 1952, Walker 1989) Iz tega je razvidno, da so še vedno pogoste travme povezane z bradavicami (Cable 1997).

Boleče bradavice lahko zavirajo rafleks pretoka mleka. Ko mamica postane bolj napeta, se prične začarani krog, ki se pogosto konča v odstavljanju.

Poškodba bradavic lahko ustvari predhodni faktor za pojav infekcije zaradi mikro organizmov kot so Candida albicans ali Strafilokoke ter s tem poveča tveganje za razvoj mastitisa kot posledice infekcije mlečnega kanala (Amir 1991,Livingstone 1999).

Najbolj pomembno pri preprečevanju poškodovanih in bolečih bradavic je pravilen položaj dojenja in pravilno sesanje dojenčka.(Klaus 1987).

Tudi nekaj drugih faktorjev doprinese k pojavi razpok na bradavicah, kot so proizvodi, ki odstranjujejo naravno lubrikacijo na območju bradavic (mila, šamponi), sor ali ekcem ali pa nagnjenost k suhi koži. Obvezna je ustrezna nega z ustreznimi proizvodi.

Starejši način nege razpokanih bradavic je bil, da so morale poškodovane bradavice biti na suhem.Vendar pa rane celijo v vlažnem okolju ter na ta način celijo brez tvorbe krast ali brazgotin. Zatorej je novejši pristop, da ustvarimo vlažno oviro na ranjenem področju saj to upočasni izparevanje vlage, ki je naravno prisotna v koži.

Na srečo danes zavedanje, kako pomembno je dojenje, spremlja še dodatno znanje o tem, kako obravnavati in preprečevati težave pri doječih mamicah.

Več strokovnih informacij: