Patogeni organizmi - Multi-Mam SI

1. Candida albicants
Candida (ki jo tudi imenujemo glivica, monilla ali sor) je glivica, ki dobro uspeva v toplem, temnem in vlažnem okolju, kot je sluznična membrana v ustih in v vagini, na področju pleničk, med kožnimi gubami,pod vložki v modrčku ter na dolgotrajno vlažnih bradavicah.

Kandidoza na bradavici pri doječih mamicah je povezana z infantilno oropharingalno kakdidiazo. Kandidoza na bradavicah je  skoraj vedno bakterijska, tako da bradavice postanejo živo rdeče in vnete ter izgledajo in nam dajejo občutek, kot da nas je opeklo sonce ali pa kot da gorijo. V nasprotju s poškodbami zaradi nepravilnega sesanja, ki bolijo med  hranjenjem,  imamov primeru kandioze na bradavicah bolečine tudi med posameznimi hranjenji. Celo dotik bradavice s tkanino oblačil, ki jih nosimo, je lahko boleč.

Kadar imate vnete bradavice posumite na kandido kot možen vzrok v primerih ko:

  • So bradavice še posebej vnete, imate pekoč občutek, se pojavi srbenje, pordelost ali mehurji.
  • Kadar imate zbadajoče bolečine v prsih med ali tik po dojenju (še posebej pri refleksu izbrizganja mleka).
  • V primeru, da običajna sredstva za vnete bradavice niso učinkovita.
  • Ima vaš dojenček v ustih sor (bele, skuti podobne lise na jeziku in na obeh straneh ustne votline) in/ali glivični plenični izpuščaj.
  • Bradavice po obdobju nebolečega dojenja nenadoma postanejo vnete.
  • V primeru, da uživate ali pa ste ravnokar prenehali z uživanjem antibiotikov. Glivične infekcije so po uživanju antibiotikov pogoste.

2. Staphylococcus aureus
Infekcije dojk po navadi povzroča pogosta bakterjia (Staphylococcus aureus), ki jo najdemo v normalni koži. Ta bakterija vstopi v telo skozi razpoko ali brazgotino v koži, po navadi na bradavici. Infekcija se razširi v maščobnem tkivu dojke ter povzroči oteklino. Ta oteklina pritiska na mlečne žleze. Posledica je bolečina ter pojav otrdlin v inficiranih dojkah.