Težave z bradavicami. - Multi-Mam SI

Vnete ter poškodovane bradavice ter bolečina, ki jo mamice občutijo lahko omaja njihovo samozavest ter zmanjša njihovo sposobnost, da bi dojile ter se vmeša v njihov odnos z dojenčkom, saj je vsako hranjenje povezano z agonijo namesto, da bi bilo ljubeča izkušnja. Boleče bradavice lahko povzročijo tudi refleks zmanjšanja proizvajanja mleka.

Ko mamica postane vse bolj napeta, se prične začaran krog, ki pogosto vodi v zgodnje odstavljanje. Mamicam bi morali ponuditi sodobne ukrepe lajšanja simptomov ter pospešenega celjenja, da bi s tem preprečili zgodnje odstavljanje. Nujno je kakovostno svetovanje.

Najbolj pomembna je pravilna lega pri dojenju ter pravilno sesanje, da bi s tem preprečili najbolj pogost vzrok bolečin v bradavicah. V primeru, da dojenček ne sesa pravilno in dojenček samo vzame bradavico v usta, se bo le ta zaradi frontalnega drgnjenja ob  sprednje dlesni poškodovala.

Vendar za mamice s poškodovanimi bradavicamini ni  najbolj poglavitnega pomena, kako dolgo bo trajalo, da se nejene bradavice zacelijo, temveč kako hitro se bo lahko znebila bolečine.