Vlažno celejnje ran - Multi-Mam SI

Vlažna prepreka na ranjenem mestu zmanjša izhlapevanje vlage, ki je naravno prisotna v koži. Ko rane celijo v vlažnem okolju, se ne tvorijo brazgotine ter se ne pojavijo kraste. Celo uporaba čajnih vrečk in vodnih obkladkov je bolj učinkovita kot če rane ne oskrbimo. Uporaba mazil znantno zmanjša bolečine v bradavicah ter količino krastic na površju bradavice. (Ziemer)

Kadar obravnavamo poškodovane bradavice z običajno priporočenim sušenjem na zraku ali pa s sušilniki za lase, se na razpokanih področjih pojavijo kraste, ki jih otrok med hranjenjem po navadi odtrani. Bradavica prične ponovno krvaveti in nato ponovno zraste nova krasta. Ta vzorec se lahko nadaljuje, dokler se proces celjenja ne zaključi, kar mamici povzroča zelo neprijetno obdobje.

V zgodnjih 70 je veljalo, da vlažno okolje brez krast izboljšuje gibanje celic na površju rane ter lajša proces celjenja (Rovee 1972). Sodobne metode obravnavanja ran vključujejo uporabo vlage, da bi pospešili proces celjenja. Vlažno okolje je kritično za epitelizacijo, proliferacijo ter migracijo epitelnih celic skozi površje rane med procesom celjenja.(Bolton 2000) Olja, ki vključujejo vitamin E ne lajšajo celjenje ran. Vsa olja ostanejo na površju kože in lahko nudijo trenutno olajšanje. Suhi ter razpokani koži  ne primanjkuje olja, primanjkuje ji vlage.

Nemogoče je koži dodajati vlago iz zunanjega vira ( ta proces se mora odviti interno). Tako da preprečimo koži, da vlaga izhlapeva, lahko koži pomagamo, da ohrani več lastne  naravne vlage.